Hackpads are smart collaborative documents. .

Krešimir Raič

1250 days ago
Unfiled. Edited by Krešimir Raič 1250 days ago
JMPP je medijski portal koji izborno informiranje, glasovanje i razvoj izborne kulture prenosi na internet. Detaljnije ...
 
1250 days ago
Unfiled. Edited by Krešimir Raič 1250 days ago
 • Ideja: JMPP je medijski portal koji izborno informiranje, glasovanje i izbornu kulturu prenosi na internet. Detaljnije...
 
1250 days ago
Unfiled. Edited by Krešimir Raič 1250 days ago
 
Javni Prezentacijski Portal (public presentation workspace)
 
JPP je prezentacijski portal koji izborno informiranje, glasovanje i razvoj izborne kulture prenosi na internet. A zašto internet?
 1. eliminira neželjene utjecaje moći u prezentiranju izbornih zastupnika
 1. neposrednim biranjem/ocjenjivanjem omogućuje kvalitetu izbornog procesa i pozitivnu selekciju zastupnika (ocjenjivanje je više od biranja; ocjenjuju se prije svega pojedinci a ne grupacije)
 1. sprječava ispadanje iz već dosegnutih okvira (primjerice izbjegavanje odgovora postaje vrlo uočljivo)
 1. omogućuje kvalitetan dijalog s građanima (na vrh se probijaju dobro ocijenjena pitanja)
 1. omogućuje ocjenu vjerodostojnosti zastupnika (koliko su mu djelovanja u skladu s izbornim programom; odgovori stariji od tri dana ne mogu se mijenjati)
 1. uvodi kontinuitet u izborni proces (dobivanje glasova je trajni proces a ne jednokratni)
 1. trajna dostupnost aplikacije omogućuje veću aktivnost birača u izbornim procesima
 1. omogućuje biračima da razviju bolju provjeru vjerodostojnosti zastupnika (primjerice kroz dodatna pitanja)
 1. omogućuje biračima da razviju bolju provjeru političkih i ekonomskih interpretacija događaja (kvalitetnije informiranje)
 1. omogućuje biračima mehanizam za glasovanje temeljem javne diskusije (nadogradnja na prethodni projekt)
 1. platforma koja može isprobavati i unaprjeđivati izborne procese
 
Krešimir R
 • Pitanja za daljnju razradu ideje
 •  - Što će obvezivati kandidate da se prijave na JPP?    U početku će interes imati nepoznati kandidati koji osim prilike da izađu u javnost, osvajaju prazan prostor i lakše u početku skupljaju glasove. To bi trebalo natjerati i ostale kandidate na prijavu jer ne znaju koji će biti uspjeh JPP-a.
 •  - Čime se postiže izborna kvaliteta?    Postoje dva glavna mehanizma: zadani okviri s temama i njihovi prioriteti koji se ne mogu izbjeći (vidljivo je ako nešto ne znam), te bodovanje prezentacije (odgovora) uključujući i negativne ocjene. Bodovi određuju redoslijed prikazivanja.
 •  - Čime se postiže kvaliteta dijaloga?   Prije svega bodovanjem pitanja birača i odgovora zastupnika.
 •  - Treba li uvoditi informiranje o događajima?   Ovo je prirodni nastavak razvoja aplikacije obzirom da mediji manipuliraju vijestima i anketama što može utjecati na izborne procese.
 •  - Čime se izborni kandidat prezentira?   Prije svega (1) odgovorima na zadana pitanja i (2) odgovorima na dodatna pitanja birača koja su dobila najviše ocjene. Kvalitetna dodatna pitanja prelaze u zadana pitanja. Linkovi na ostale materijale su dio tekstualne prezentacije zastupnika.
 
 • Kako napraviti pilot projekt?   Svaki izbori bi imali zasebni  thread  tako da se može krenuti  s nekim lokalnim  izborima (školskim, mjesnim, internim, ...).
 
Vrata su otvorena za sva pitanja, prijedloge i bilo koji oblik sudjelovanja u razvoju projekta /klikni gore na komentar/.
Krešimir Raič - 22.2.2014.
 
 

Contact SupportPlease check out our How-to Guide and FAQ first to see if your question is already answered! :)

If you have a feature request, please add it to this pad. Thanks!


Log in